Vacanța mult așteptată se apropie și sunteți gata să lăsați deoparte toate grijile zilnice și mersul la serviciu și pentru o perioadă de timp să vă relaxați complet alături de cei dragi. Acum că totul este rezervat și plătit, bagajele sunt pregătite și vă îndreptați spre aeroport, puteți fi sigur că ați luat suficiente măsuri pentru a vă proteja locuința în timp ce sunteți plecat?

Punerea în aplicare a câtorva măsuri suplimentare de securitate în timp ce casa dumneavoastră este goală vă va oferi o liniște sufletească suplimentară și vă va permite să vă bucurați pe deplin de pauza mult așteptată.

Iată câteva recomandări pentru a vă asigura că locuința dvs. rămâne în siguranță, fără evenimente neplăcute sau efracții în timp ce sunteți plecat.

 1. Asigurați-vă că pare a fi cineva acasă”

Puteți lăsa o lumină aprinsă sau un radio pornit. Dacă sunteți plecat cu propria mașină puteți ruga pe cineva să parcheze în fața casei dumneavoastră sau pe locul dumneavoastră de parcare. Pe cât posibil, păstrați-vă perdelele, jaluzelele și obloanele într-o poziție cât mai apropiată de cum ar fi de obicei însă asigurați-vă că nu expun mobilier sau electrocasnice scumpe.

 1. Blocați toate căile de acces

Toate geamurile trebuie să fie închise. Nu neglijați să asigurați și alte deschideri, cum ar fi ușițele pentru animale de companie sau sloturile pentru poștă, pentru a preveni spărgătorii să intre cu un instrument și să deblocheze ușa. Și dacă aveți o ușă automată de garaj, puteți lua în considerare și deconectarea deschizătorului electronic sau plasarea unui lacăt pe șina ușii garajului.

 1. Nu lăsați cheia „ascunsă” la intrare

Pentru unii dintre dumneavoastră care trăiți în comunități relativ sigure, înconjurați de prieteni și vecini de încredere, poate fi tentant să lăsați o cheie ascunsă în afara proprietății dvs., în cazul în care cineva trebuie să intre în casă atunci când sunteți plecați. Nu faceți acest lucru și mai ales nu faceți acest lucru când plecați pentru o perioadă lungă de timp. Ghivecele de flori sau covorașele de la intrare sunt o pradă ușoară pentru potențiali infractori și nu există nicio ascunzătoare la care să vă gândiți că nu vor investiga atunci când vor încerca să vă pătrundă în casă. Lăsați mai degrabă cheile unui prieten apropiat sau unui membru al familiei pentru urgențe sau îngrijirea plantelor, a animalelor de companie, etc.

 1. Anunțați un vecin că urmează sa fiți plecat în vacanță

Spuneți unui vecin de încredere sau unui prieten din zonă că veți fi plecat o vreme și rugați-l să vă supravegheze casa din când în când. Indicați-i să apeleze autoritățile dacă văd că se întâmplă ceva suspect sau cu aspect periculos în incintă. Le puteți furniza și o cheie de rezervă dacă considerați necesar.

 1. Aveți grijă cu ce postați pe rețelele sociale

Cu toții știm că este foarte tentant să împărtășim detalii sau fotografii din vacanțele noastre prin intermediul postărilor de pe rețelele sociale. Dar, chiar dacă acea imagine exotică cu o lagună albastră perfectă la mii de km depărtare este foarte atractivă pentru prieteni, aceasta dezvăluie în același timp și potențialilor hoți faptul că ești departe de casă.

Pentru a ține la distanță spărgătorii, nu vă împărtășiți în mod public niciun detaliu al călătoriei dvs. până când vă întoarceți. Dacă alegeți totuși să postați, puteți să vă asigurați că setările sunt trecute pe privat sau „Numai pentru prieteni”.

 1. Ascundeți/ Încuiați obiectele de valoare

Acest lucru este destul de evident,  cele mai prețioase bunuri ale dumneavoastră sunt mai vulnerabile atunci când nu sunteți acasă pentru a le proteja de furt.  În cazul în care cineva reușește totoși să vă pătrundă în locuință ar trebui să vă asigurați întotdeauna înainte de a pleca într-o vacanță că obiectele dvs. scumpe sau cu valoare mare sentimentală sunt blocate într-un seif ascuns sau într-un alt spațiu sigur, și nicidecum undeva „la vedere”.

 1. Instalați senzori de mișcare cu lumină

Aceste corpuri de iluminat sunt ușor de instalat și sunt foarte utile pentru a vă avertiza când sunteți acasă (sau pe vecinii dvs. atunci când nu sunteți) dacă cineva se apropie de casă. Le puteți achiziționa la prețuri destul de accesibile de la magazinele de bricolaj, de electrocasnice sau online și pot fi dezactivate oricând nu doriți să le utilizați. Acestea sunt activate de mișcare și pornesc pur și simplu când cineva se îndreaptă spre ușa dumneavoastră. Pot fi astfel un factor de descurajare util pentru spărgătorii care deseori nu vor să fie expuși în lumină atunci când încearcă să vă pătrundă în locuință.

 1. Instalați un sistem de securitate

Un sistem de securitate de înaltă tehnologie oferă acoperire și securitate completă în orice moment. La momentul actual pe piață sunt disponibile numeroase variante din care puteți alege iar consultarea cu un specialist este foarte utilă.

Aceasta ar trebui să fie prima dvs. linie de apărare pentru securitatea locuinței, atât când sunteți acasă, cât și când sunteți plecat. Mulți proprietari aleg să investească în sisteme inteligente de securitate, acestea fiind complet eficiente. În plus,  cu o aplicație dedicată instalată pe telefonul dvs. mobil, puteți fi la curent în timp real cu tot ceea ce se întamplă în lipsa dumneavoastră.

Instalând senzori în casa dvs., sistemul de securitate poate detecta mișcarea sau dacă ușile sau ferestrele dvs. sunt deschise. Acesta va activa o alarmă care nu numai că notifică vecinii și, de preferat, îl sperie pe hoț făcându-l să renunțe, dar poate trimite și un mesaj companiei dvs. de securitate, care va interveni în cel mai scurt timp cu echipa de intervenție sau va apela autoritățile, după caz.

De asemenea, dacă aveți un sistem de securitate însoțit de servicii de monitorizare și intervenție, asigurați-vă că anunțați compania de monitorizare că urmează să plecați.

Cum vă protejați de evenimentele neprevăzute din interiorul locuinței atunci când ești în vacanță?

Am prezentat câteva dintre lucrurile pe care le puteți face pentru a preveni amenințările externe, cum ar fi hoții sau vandalismul, dar este important să ne amintim că unele dezastre gospodărești pot să apară chiar în interiorul casei.

Poate să apară un accident. O cădere de curent, o țeavă spartă, etc. Acest lucru se poate întâmpla atât când sunteți acasă sau, la fel de probabil, când sunteți plecat. Pentru a preveni daunele cauzate o astfel de întămplare atunci când nu sunteți acolo pentru a interveni imediat, puteți ține cont de câteva aspecte:

 1. Pentru a evita inundațiile

 Asigurați-vă ca închideți alimentarea cu apă de la conductă

 1. Pentru a vă proteja de furtuni

Asigurați-vă  că orice echipament de grădină, echipament pentru piscină sau orice alte obiecte care ar putea zbura și ar putea provoca daune sunt depozitat în siguranță.

 1. Pentru a vă proteja de incendii

Este foarte important să vă testați alarmele de fum înainte de a merge în vacanță și să vă asigurați că acestea sunt în stare de funcționare bună, cu reviziile efectuate la timp. De asemenea, pentru a reduce riscul de incendii electrice în timp ce locuința dvs. este nesupraveheată, este recomandat să opriți și să deconectați de la alimentare orice articol electric inutil precum televizoare, aparate de cafea, ventilatoare sau veioze. 

În concluzie

Pentru a vă bucura de fiecare secundă din vacanța dumneavoastră bine meritată, asigurați-vă că luați cât mai multe măsuri de precauție pentru siguranța locuinței pe perioada în care lipsiți. Fie că rugați  pur și simplu un vecin de încredere să intre și să verifice din când sau alegeți să instalați un sistem de securitate profesionist, toate aceste precauții vă vor permite să vă întoarceți relaxat și să vă găsiți locuința exact așa cum ați lăsat-o.