Agenţii de pază urmăresc, patrulează sau monitorizează spații comerciale, proprietăţi private sau persoane fizice pentru a preveni furtul, violența sau încălcarea legii. De asemenea, protejează proprietatea împotriva incendiilor, vandalismului sau intrărilor ilegale.

Trebuie să rămână vigilenți.În caz de urgență, agenţii pot solicita asistență de la poliție, pompieri sau de la serviciile de ambulanță.  Calitățile unui bun agent de securitate/pază:

  • Reflexe rapide Oamenii de pază valoroși sunt atenți în orice moment. Ei sunt capabili să evalueze și să analizeze ceea ce se întâmplă în jurul lor, să reacționeze rapid și să răspundă la situații potențial periculoase.
  • Condiție fizică și forță Agentii de securitate trebuie să fie pregătiți pentru posibilitatea unei confruntări fizice. Indiferent dacă aceasta ia forma urmăririi unui hoț sau a întreruperii unei lupte, agenţii trebuie să-și mențină condiţia fizică pentru a ține pasul cu potențialii infractori.
  • Raționalitate O mare parte a slujbei agentului de pază presupune să judece înțelept dacă ceva reprezintă o amenințare legitimă și, dacă este o amenințare, de ce dimensiune este. Decizia finală se bazează pe înțelegerea fiecărui aspect al situației și pe capacitatea de a prezice ce urmează.
  • Conducerea și perspectiva jucătorului de echipă În timp ce agenții de securitate lucrează adesea singuri, nu este neobișnuit ca aceștia să lucreze în echipă pentru a asigura perimetrul instituţiei. În aceste circumstanțe, este deosebit de important să știi când să te afirmi și când să urmezi conducerea sau ordinele superiorului.
  • Abilități de comunicare Agentii de securitate trebuie să comunice cu angajatorul lor, cu colegii de echipă și cu publicul. Cunoașterea informațiilor pe care trebuie să le comunice şi, mai ales, cui să le comunice, este fundamentală pentru menținerea siguranței și securității.
  • Respectul pentru viață Atunci când sunt implicați într-o confruntare fizică, agenții de securitate trebuie să ştie cât de mult şi când să folosească forţa. Provocarea este de a găsi un echilibru între suficientă forță pentru a anihila un infractor fără a-i provoca răni infractorului şi fără a implica trecătorii.